https://vjm.hu/horvatorszagi-luxus-dubrovnik-top-4-finomsag/

Dubrovnik tartomány büszkélkedhet több mint 40 négy-ötcsillagos hotellel, ráadásul Michelin-csillagos étterem 360 is megbújik benne, így érdemes ezt a tájat is felfedezni.
Dubrovnik óvárosának fallal körbevett piros tetős házai között megbújik a történelem, a régi köztársaság tovatűnt gazdasága még ma is belengi az egyedi hangulatú városkát. Ezen a részen található jó néhány olyan kimagaslóan szép és egyedi szálloda, ami említésre méltó. Folytatva az előző cikkben megkezdett sort, Dubrovnik eldugott ékeként azt az öt csillagos butik hotel mutatjuk be, mely egy nemesi család otthona volt anno. A Pucić Palace Hotel az 1895-ös évek óta működik szállodaként. A palotai hangulatot az ízlésesen berendezett szobák biztosítják mai napig. Kápolnája nemcsak a régmúltban, de most is esküvők kedvelt helyszínéül szolgál.

Marco Polo szülőföldjén, Korčula szigetén a Lešić Dimitri Palace ötvözi a luxus apartmanokat a tökéletes hotel szolgáltatások élményével. Az igényes felújításon átesett hotel szobái egy-egy magával ragadó világba repítenek. Közlekedésre igénybe vehetünk többféle motorcsónakot, vagy akár helikoptert is.

Split és környéke –  A császári drágakő

Split régió kiemelkedően sok luxus szállodával – több mint 80 – kápráztatja el az idelátogatót. Nem csoda, hiszen Kr. u. 300 esztendővel az ókori császár is építtetett magának nyári rezidenciát. De találunk itt geo-parkot, hvari-i csipkét, csodás strandokat, kék-barlangot és történelmi ereklyéket is.

Ilyen a Split központjában található 4 csillagos Hotel Vestibul Palace, melyben mi is császárnak érezhetjük magunkat. Az ókori falak között modern kényelem kényeztet, érdekes kettősséget alkotva. Hvar szigetén, az Adriana Hvar Spa Hotelben hallgathatjuk a kabócák zenéjét, gyönyörködhetünk a páratlan türkizkék tenger látványában, levendulaillatot árasztó nyári estéken. Itt minden este házi mézes süteménnyel kívánnak jó éjszakát.

Az 1708-ban épült Marchi család kastélya Šolta-szigetén, a Martanis Marchi Heritage Hotel békét és fényességet sugároz. Könyvtára több mint 2700 kötetet tart fent és folyamatosan bővül ma is az újkori irodalmi kötetekkel. A kikötőben álló hotel saját medencével és 5000 m2-es kerttel is rendelkezik, saját luxus jachtjával pedig felfedezhetjük a környező szigeteket.

Ahol kéz a kézben jár a lágy olívaolaj a testes borokkal

A 130 őshonos szőlőfajtából nehéz bármelyiket is kiemelni, hiszen mindegyikből fantasztikus borok készülnek. Korčula szigetén készítik a Pošip fehérbort, mely az állami rendezvények kedvelt bora. A Vis szigeteki Vugava fehér bor friss íze kiemeli a halak és a bárány porhanyós ízét. A horvát borok királya a Dingač, az első horvát bor, aminek nemcsak a származását, hanem az előállítását is levédték. Az olívaolaj termesztés is magas szintű erre, több elismert termék is található a régióban, mint az extra szűz olaj a családi San Rocco birtokról.

Egyszerű csoda – A Komižai és visi töltött lepény

Vidéken készült házi gasztro finomságok egyszerűségében rejlik a nagyszerűség. A gazdag töltelékkel készített, kelt tésztás lepények kiváló tízórai vagy uzsonna ételek, könnyedségük és frissességük miatt. A komižait inkább kockára vágják, tölteléknek vöröshagyma, friss paradicsom, sós apróhal, fűszerek és kapribogyó kerül. A visi változatot háromszögekre vágva tálalják és nincs benne paradicsom. Mindkettő olívaolajjal készül, amit nemcsak a sütéshez használnak, hanem a töltelékhez is, ez biztosítja a különleges aromát.

Kristályos cseresznye – A Maraschino-likőr

A Makarskai-öbölben terem a Marasca kesernyés ízű cseresznye. A 16. században jegyezték le receptjét a zadari Dominikánus kolostorban és gyógyszerként használták. Az összetört gyümölcshöz mézet adnak és beledarabolják a magját is, ezért az erőteljes mandulás íz. Ezután erjesztik, majd lepárlással készül a 30%-os likőr, amit 2 évig érlelnek fahordókban és palackozás előtt nádcukorral hígítanak. Az ital kedvence volt Casanovának, Napóleonnak és Hitchcock-nak is. A Titanic első és utolsó útját is végigkísérte a luxusosztályon.

Szent Jakab kagylója még Botticellit is megihlette

Horvátország tengerparti elhelyezkedése miatt mindig friss tengeri gyümölcsökbe botlunk. Ilyen a kedvelt osztriga, a fésűkagyló, vagy helyi nevén Szent Jakab kagyló. A legnagyobb és legízletesebb kagylókhoz tartozik, díszes héja exkluzív tányérkaként is funkcionál tálalásnál. Csak a fehér izomköteg és a narancs színű ikra ehető, a fekete belsőségeket és a köpenyt el kell távolítani. Nyersen, sütve, főzve is íncsiklandó finomság, vajon párolva friss helyi fűszerekkel és egy jó fehérborral megkoronázza az esti vacsorát.