https://vjm.hu/horvatorszagi-luxus-dubrovnik-top-4-finomsag/
Marco Polo szülőföldjén, Korčula szigetén a Lešić Dimitri Palace ötvözi a luxus apartmanokat a tökéletes hotel szolgáltatások élményével. Az igényes felújításon átesett hotel szobái egy-egy magával ragadó világba repítenek. Közlekedésre igénybe vehetünk többféle motorcsónakot, vagy akár helikoptert is.
Split és környéke – A császári drágakő
Split régió kiemelkedően sok luxus szállodával – több mint 80 – kápráztatja el az idelátogatót. Nem csoda, hiszen Kr. u. 300 esztendővel az ókori császár is építtetett magának nyári rezidenciát. De találunk itt geo-parkot, hvari-i csipkét, csodás strandokat, kék-barlangot és történelmi ereklyéket is.
Ilyen a Split központjában található 4 csillagos Hotel Vestibul Palace, melyben mi is császárnak érezhetjük magunkat. Az ókori falak között modern kényelem kényeztet, érdekes kettősséget alkotva. Hvar szigetén, az Adriana Hvar Spa Hotelben hallgathatjuk a kabócák zenéjét, gyönyörködhetünk a páratlan türkizkék tenger látványában, levendulaillatot árasztó nyári estéken. Itt minden este házi mézes süteménnyel kívánnak jó éjszakát.
Az 1708-ban épült Marchi család kastélya Šolta-szigetén, a Martanis Marchi Heritage Hotel békét és fényességet sugároz. Könyvtára több mint 2700 kötetet tart fent és folyamatosan bővül ma is az újkori irodalmi kötetekkel. A kikötőben álló hotel saját medencével és 5000 m2-es kerttel is rendelkezik, saját luxus jachtjával pedig felfedezhetjük a környező szigeteket.
Ahol kéz a kézben jár a lágy olívaolaj a testes borokkal
A 130 őshonos szőlőfajtából nehéz bármelyiket is kiemelni, hiszen mindegyikből fantasztikus borok készülnek. Korčula szigetén készítik a Pošip fehérbort, mely az állami rendezvények kedvelt bora. A Vis szigeteki Vugava fehér bor friss íze kiemeli a halak és a bárány porhanyós ízét. A horvát borok királya a Dingač, az első horvát bor, aminek nemcsak a származását, hanem az előállítását is levédték. Az olívaolaj termesztés is magas szintű erre, több elismert termék is található a régióban, mint az extra szűz olaj a családi San Rocco birtokról.
Egyszerű csoda – A Komižai és visi töltött lepény
Vidéken készült házi gasztro finomságok egyszerűségében rejlik a nagyszerűség. A gazdag töltelékkel készített, kelt tésztás lepények kiváló tízórai vagy uzsonna ételek, könnyedségük és frissességük miatt. A komižait inkább kockára vágják, tölteléknek vöröshagyma, friss paradicsom, sós apróhal, fűszerek és kapribogyó kerül. A visi változatot háromszögekre vágva tálalják és nincs benne paradicsom. Mindkettő olívaolajjal készül, amit nemcsak a sütéshez használnak, hanem a töltelékhez is, ez biztosítja a különleges aromát.
Kristályos cseresznye – A Maraschino-likőr
A Makarskai-öbölben terem a Marasca kesernyés ízű cseresznye. A 16. században jegyezték le receptjét a zadari Dominikánus kolostorban és gyógyszerként használták. Az összetört gyümölcshöz mézet adnak és beledarabolják a magját is, ezért az erőteljes mandulás íz. Ezután erjesztik, majd lepárlással készül a 30%-os likőr, amit 2 évig érlelnek fahordókban és palackozás előtt nádcukorral hígítanak. Az ital kedvence volt Casanovának, Napóleonnak és Hitchcock-nak is. A Titanic első és utolsó útját is végigkísérte a luxusosztályon.
Szent Jakab kagylója még Botticellit is megihlette
Horvátország tengerparti elhelyezkedése miatt mindig friss tengeri gyümölcsökbe botlunk. Ilyen a kedvelt osztriga, a fésűkagyló, vagy helyi nevén Szent Jakab kagyló. A legnagyobb és legízletesebb kagylókhoz tartozik, díszes héja exkluzív tányérkaként is funkcionál tálalásnál. Csak a fehér izomköteg és a narancs színű ikra ehető, a fekete belsőségeket és a köpenyt el kell távolítani. Nyersen, sütve, főzve is íncsiklandó finomság, vajon párolva friss helyi fűszerekkel és egy jó fehérborral megkoronázza az esti vacsorát.