https://magyarnemzet.hu/gazdasag/tel-eleji-lakomak-az-unnepvaras-jegyeben-7537745/
Szombaton az etyeki Gasztrosétány várja nyitott pincékkel azokat, akik az Úr eljövetelére való várakozás négy hetét egy könnyed, nagyszülőkkel, gyermekekkel, barátokkal közösen eltölthető gasztronómiai túrával indítanák. A közismertebb, nagyszabású téli etyeki pikniket majd január 18-án tartják, ezúttal a vasárnap kezdődő advent jegyében hangolódhatnak az Újhegy látogatói, ahol az ünnepi kézművesvásárban tematikus ételeket készítenek a helyiek. Lesz ropogós pulykasült, karácsonyi kacsacomb, házi szörpök, forró és tüzes italok, és az első idei bejglikóstolót is meghirdették az etyekiek holnapra. A kisebbek napközben a csokoládéműhelyben maguk készíthetik el a Mikulás-csomagba kerülő édességeket, vagy ajándékokat festhetnek a szüleiknek, akik eközben forralt bort vagy bombardinót, azaz tejszínhabbal díszített fűszeres forró tojáslikőrt kóstolhatnak. A gyerekeket az adventi matiné is szórakoztatja, sötétedéskor pedig közös, tábortüzes éneklésre invitálják a Gasztrosétány kirándulóit.
Holnap érkezik a BalatoniKör öt helyszínes, téli gasztropiknik-sorozata második állomására, Badacsonyba. A Kisfaludy út–Római út találkozásánál, a téli Balatonra panorámás kilátást nyújtó sátorban a régió gasztronómiájának minőségi megújulásáért elkötelezett vendéglátósok, éttermek, borászatok, cukrászdák, pálinkafőzők közös gondolkodás mentén vonultatják föl az egész évben vonzó Balaton jellegzetességeit. A rendezvényen kézművesárusok, élőzene, gyermekprogramok színesítik a tónál tett utolsó novemberi kirándulást.
Erős kezdés a szezon elején: a tradicionális magyar konyha jó étvágyú híveit csábítja a legendás szennai hurkafesztivál ugyancsak szombaton, ahol az egyszerű népi ételt számos falusi változatban, gazdag ízvilággal vonultatják fel az egymással megmérkőző böllérek. A festői zselici faluban már egy évtizede rendeznek évről évre ünnepi programot a hurka tiszteletére, ahol a frissen sült véres, májas változat mellett a zsűrizés ideje alatt olyan különleges fogásokat is megkóstolhatnak a látogatók, mint a rétesbe göngyölt velős hurka, a gesztenyével és a gombával ízesített hurka vagy a kecskéből és a szürkemarhából készült ritkaságok.
Horvát–magyar turisztikai összefogással nemrég új létesítményekkel gazdagodott a téli hónapokban is bejárható Zselici Csillagpark, és vele párhuzamosan a horvátországi Dubravában található Dráva-történeti látogatóközpont, illetve a magyar határ közeli Jankovich-kastély. A csillagparkhoz vezető túraútvonalon tornácos-nádfedeles táj- és információs pontként is szolgáló természetőrház, két lovasokat fogadó pihenőhely várja az újabban napelemekkel felszerelt csillagvizsgáló látogatóit, érdemes ezeket is fölvenni az ünnepek előtti bakancslistára.Desszertnek sem utolsó: mézlovagrendek felvonulásával holnap megkezdődik a XVI. Kárpát-medencei mézfesztivál Zalaegerszegen. A kétnapos rendezvényen lesz mézszépségverseny és mézfelismerő verseny, a helyszínen nevezni lehet jótékonysági futásra is. Szombaton és vasárnap húsz-harminc fajtát (hazai, többek közt sárréti, alföldi, tolnai és zalai, valamint határon túli, székelyföldi méhészek termékeiből) kóstolhatnak a látogatók.