https://hiros.hu/kozep-europa-gasztronomiai-oroksegenek-felfedezese

Öt város beazonosította a helyi gasztronómiájukra jellemző termékeket és a népszerűsítésükre szolgáló mintaprogramot.

Az Interreg Central Europe (CE) által finanszírozott SLOW FOOD-CE – Kultúra, Örökség, Identitás és Élelem projekt fordulóponthoz ért.

Feltérképezésre került a projektben résztvevő öt város, Velence (Olaszország), Dubrovnik (Horvátország), Brno (Csehország), Kecskemét (Magyarország) és Krakkó (Lengyelország) annak érdekében, hogy előtérbe kerüljenek azok a termékek, amelyek a helyi gasztronómiai örökséget jelképezik. Brno a Panenské Ceské Almát jelölte meg, ami egy ízletes, különösen ellenálló és kiválóan alkalmas almafajta tárolásra, vagy akár közvetlen fogasztásra. Horvátországra a Dubrovnik Malvasia elnevezésű száraz fehérbor jellemző, amely finom, ízletes, és kiváló a fehérhúsú halak mellé. Egy másik termékük a Ston városából való Só, amely Európában a legrégebbi és legjobban megőrzött sótelep. Kecskemétet úgy ismerik, mint az ország gyümölcsöskertjét a napsütéses órák nagy számának és a különleges talajnak köszönhetően. A Hankovszky barack a legértékesebb a számos helyi gyümölcsfajták közül. A világszerte ismert barackpálinka Kecskemét védjegye. A barack tartósított formái pedig a nemzeti gasztronómia változatos hozzávalóinak egyike. Krakkó az Obwarzanek krakowski perec alakú kenyeret választotta, amit sütés előtt megfőznek és megszórnak sóval, mákkal, szezám maggal vagy sajttal. Nagyon népszerű snack a városban, amit hagyományosan utcai árusoknál lehet kapni. Velencében, több más termék mellett, a szürke, kicsi rákfajta, a Lagoon Schia található, amit sütve és fehér polentával kiegészítve tálalnak. A schia mellé az ősi Dorona szőlőből készített bort szolgálják fel.

A gasztronómiai örökség köztereken történő népszerűsítését célzó innovatív és közösség által vezérelt megoldásai tesztelésére az öt város elindította saját mintaprogramját, amely ebben az évben teljesedik ki, bevonva a lakosságot, iskolásokat és turistákat a különböző tevékenységekbe.

  • Jövő ősszel Velence a helyi érdekeltekkel karöltve megszervezi a Velencei Ételek Napját (cím ideiglenes), hogy lehetőség legyen a helyi ételeket felfedezni, a termékeket és gasztronómiát népszerűsíteni.
  • Az Ismerjék meg Dél-Morvaország ízeinek sokszínűségét programmal Brno Dél-Morvaország ízeire fokuszál. Az eseményt olyan gyerekeknek szóló programokkal, kiállításokkal és vásárokkal népszerűsítik, mint például évszakok szerinti menü készítése gyerekeknek, helyi termékeket bemutató katalógus készítése, valamint termelőkkel való találkozók szervezése, ahol hagyományos ételeket készítenek.
  • Dubrovnik egész éven át tartó eseményeinek középpontjában a multimédiás ehető kiállítás lesz, City Feeders (Nagyvárosi Élelmezők) néven. A program célja, hogy a gasztronómiai örökség bemutatásával és az érzékek bevonásával helyreállítsa a mindennapi élelmünket előállítók méltóságát.
  • Magyarországra térve, a régóta működő hírös Kecskeméti Piac tréningeket szervez a termelőknek, élelemmel és termékekkel kapcsolatos tudásmegosztó programokat, kóstolókat, főzéseket, vezetett sétákat és helyi termelőkkel történő találkozókat rendez.
  • Végül, de nem utolsó sorban Krakkó a Kulináris Krakkó. Örökség a tányéronkezdeményezéssel megadja a lehetőséget, hogy Krakkó teljes gasztrokulturális örökségét felfedezhessék a turisták. Ezáltal változatossá teszik a város turisztikai kínálatát és arra bíztatják a látogatókat, hogy új helyeket is felfedezzenek.

Mostantól fogva bármely európai város átveheti a SLOW FOOD-CE projektben résztvevő öt résztvevő város által kifejlesztett módszert, hogy a saját gasztrokulturális örökségét népszerűsítse. Annak érdekében, hogy példákkal, ötletekkel és online tanfolyammal segítsük ezt a folyamatot, elindítottuk a Táplálék Útja Hálózatot (Food Paths Network), amelyhez bárki, aki át szeretné venni a saját kulináris öröksége megőrzésére szolgáló módszert azzal a céllal, hogy a gasztronómiában rejlő tőkét jóra használja, hozzáférhet https://foodpathsnetwork.slowfood.com/

A projekt

A SLOW-FOOD-CE projekt egy olyan átvehető modellt alkotott meg, amely a hagyományos ételeknek visszaadhatja igazi értékét a termelők tudásán, a növények sokféleségén, a különböző állatfajták, a hagyományos feldolgozási módszerek, a folklór, és a kulturális tájegységek sokszínűségén keresztül. Ezzel elősegíti Közép-Európa étel örökségének népszerűsítését, továbbá új szövetség kötődött öt város, Velence, Dubrovnik, Brno, Kecskemét és Krakkó, között. A projekt legfontosabb célja a helyi szereplők képességeinek gyarapítása, hogy a gazdaság, a környezet és a társadalmi fenntarthatóság szemszögéből tudják értékelni az élelmet, mint szellemi kulturális örökségüket.

*A SLOW FOOD-CE projektben 5 közép-európai ország 10 partnere működik együtt, hogy közös módszertant alakítsanak ki az élelemmel kapcsolatos kulturális örökségünk beazonosítására és felértékelésére.

Olaszország (Slow Food, Velence Város Önkormányzata, Gasztronómiai Tudományok Egyeteme)

A Cookie technológia segítségével Ön a legtöbbet hozhatja ki a weboldalunkból. Kérjük engedélyezze a Cookie-k használatát. Bővebben...

COOKIE-szabályzat

Más cégekhez hasonlóan weboldalainkon mi is használunk cookie-kat. Ezeket arra használjuk, hogy tudjuk, járt-e már korábban honlapunkon, és amennyiben igen, akkor milyen oldalakat nézett meg, és ezek alapján mely szolgáltatásaink érdeklik leginkább. Megnyugtatjuk, hogy személy szerint nem tudunk és nem is szándékozunk ezen információk alapján beazonosítani. Van lehetősége ezeket a cookie-kat a böngésző beállításain keresztül visszautasítani, azonban így nem tudjuk garantálni, hogy honlapunk minden szolgáltatását megfelelően tud majd használni.

1. Mik azok a cookie-k (sütik)?
Ha egy weboldalra látogat, az adott honlap a számítógépén vagy mobilján illetve tabletén kis szövegfájlokat tárol el. Ennek segítségével tudja megjegyeztetni egy bizonyos ideig például a felhasználónevét, hogy ne kelljen mindig újra beírnia. Több hasonló kényelmi szolgáltatás működésének feltétele, hogy engedélyezze a cookie-k használatát. A cookie-kat vagy a cookie-k használatával gyűjtött adatait harmadik fél számára nem adjuk el, valamint nem használjuk az azonosítására.

2. Mire használjuk a cookie-kat?
honlapunk a cookie-k segítségével tartja nyilván
•a megjelenítési beállításait, mint például a betűméret beállításokat
•a böngésző típusa és verziója, operációs rendszer, hivatkozó URL-cím (korábban megtekintett webhely), a hozzáféréshez használt számítógép IP-címe, valamint a látogatása dátuma és időpontja
•válaszolt-e valamely aktuális szavazás kérdőívünkre
•a látogatottság és felhasználói viselkedés mintáit, ami lehetővé teszi weboldalunk és szolgáltatásaink fejlesztését

Ezeket az adatokat kizárólag belső és statisztikai célokból rögzítjük.

Honlapunk a következő kétfajta cookie-t használhatja:
•Átmeneti (session) cookie: ezek az ideiglenes adatok a böngészése végéig kerülnek csak tárolásra a cookie file-ban. Ezek elengedhetetlenek a honlapunkkal kapcsolatos egyes funkciók megfelelő működéséhez.
•Állandó (persistent) cookie: Ezek az adatok hosszabb ideig vannak tárolva a böngésző cookie file-jában. Ennek időtartama a böngészőjében alkalmazott beállítástól függ. Az állandó cookie-k lehetővé teszik, hogy a következő látogatásakor a kiszolgáló felismerje. Nem a neve, hanem a számítógépe „címkéje” alapján.

Harmadik féltől kapott cookie-k:
– Google Analytics
_utma; _utmb; _utmv; _utmz; _utmx: Ezek a cookie-k név nélküli adatokat gyűjtenek arról, hogyan használják a látogatók a weboldalunkat, hogy ennek alapján javítani tudjuk annak használhatóságát. További információ: www.google.hu/intl/hu/policies/privacy/

– Facebook.com
datr; lsd; reg_ext_ref; reg_fb_gate; reg_fb_ref; wd: Weboldalunk tartalmát megoszthatja a barátaival a Facebook közösségi oldalon. Ez a szolgáltatás olyan cookie-kat hagyhat a számítógépeden, amelyek felett nincs ellenőrzésünk.

– Twitter.com
__utma; __utmb; __utmc; __utmv; __utmz; _twitter_sess; external_referer; guest_id; k; original_referer: Weboldalunk tartalmát megoszthatja a barátaival a Twitter közösségi oldalon. Ez a szolgáltatás olyan cookie-kat hagyhat a számítógépeden, amelyek felett nincs ellenőrzésünk.

– accounts.google.com
GALX; GAPS; GoogleAccountsLocale_session: Weboldalunk tartalmát megoszthatja a barátaival a Google közösségi oldalán. Ez a szolgáltatás olyan cookie-kat hagyhat a számítógépeden, amelyek felett nincs ellenőrzésünk.

Bezár