https://www.vincemagazin.hu/2019/07/hvar-a-boraszok-szepseges-szigete/

A Dalmáciában található Hvar szigete különleges atmoszférával bír, varázsát a türkizkék tengernek, a levendulamezőknek, az apró falvaknak és a szépséges templomoknak köszönheti. A hegy oldalában szőlőültetvények húzódnak: kérdezz meg bárkit a helyiek közül, biztosra veheted, hogy mindenkinek van olyan rokona, aki több generációra visszamenőleg borokat készít. Jo Ahearne Master of Wine éppen ezt a kis szigetet választotta a legújabb projektje számára, pedig Bordeaux-tól Burgundiáig borászkodott már. Miért éppen Horvátország?

Jo Ahearne mindig is az ízek szerelmese volt, már gyerekként lasagnát és Stroganoff marhát készített a családjával, akik egyébként nem voltak tipikus borfogyasztók, csupán a vasárnapi ebédhez ittak egy-egy pohárral. Sok féle munkája volt, de semmi olyan, ami iránt valóban szenvedélyt érzett volna, míg egy szép napon nem találkozott Tim Atkin borújságíróval, akinek annyira inspiráló volt az életstílusa, hogy hatására Ahearne azonnal elkezdett az Oddbins borkereskedésnek dolgozni, mely kevésbé ismert régiók boraival is foglalkozott.

Később is hajlandó volt változásokra a bor érdekében: a kilencvenes évek végén eladta a londoni házát, és borászkodni tanult Ausztráliában, de dolgozott tanácsadó borászként Spanyolországban és Dél-Franciaországban is. Sok váltás után a Harrods beszerzési vezetője lett, partnerei voltak a Rhône völgyéből, Szardíniából, Beaujolais régióból, Macedoniából, Magyarországról, Romániából és Horvátországból is.

Nem csak a szépsége miatt választotta Hvar szigetét borászkodásra, hanem azért is, mert rengeteg kevésbé ismert szőlőfajtát rejt magában, ami Jo-t nagyon inspirálja, illetve, minthogy egyelőre nem telik saját szőlőbirtokra, jól jön, hogy egy olyan szigeten szeretne dolgozni, ahol kiváló minőségű szőlővel kereskednek a helyiek. Kifejezetten az ottani fajtákból dolgozik, vörösborhoz a plavac mali nevű szőlőt, a rozéhoz a szinte kihalt darnekušat (jó savakkal, cseresznyés és rebarbarás jegyekkel), e két fajtából egy könnyen iható nyári vörösboron is kísérletezik,míg a fehérborait bogdanušából,  bućból és pošipból készíti.

Filozófiája maga a harmónia, és a jól iható borok szeretete. A friss és elegáns tételeket kedveli: a savak megtartása érdekében korán szüretel, és nem ad a musthoz enzimeket, fajélesztőt és minimális mennyiségű ként használ.. Aki Hvar szigetén jár, megpróbálhat időpontot egyeztetve a kalandos Master of Wine-nal bort kóstolni az Ahearne Vino Facebook-oldalán keresztül.

 

 

A Cookie technológia segítségével Ön a legtöbbet hozhatja ki a weboldalunkból. Kérjük engedélyezze a Cookie-k használatát. Bővebben...

COOKIE-szabályzat

Más cégekhez hasonlóan weboldalainkon mi is használunk cookie-kat. Ezeket arra használjuk, hogy tudjuk, járt-e már korábban honlapunkon, és amennyiben igen, akkor milyen oldalakat nézett meg, és ezek alapján mely szolgáltatásaink érdeklik leginkább. Megnyugtatjuk, hogy személy szerint nem tudunk és nem is szándékozunk ezen információk alapján beazonosítani. Van lehetősége ezeket a cookie-kat a böngésző beállításain keresztül visszautasítani, azonban így nem tudjuk garantálni, hogy honlapunk minden szolgáltatását megfelelően tud majd használni.

1. Mik azok a cookie-k (sütik)?
Ha egy weboldalra látogat, az adott honlap a számítógépén vagy mobilján illetve tabletén kis szövegfájlokat tárol el. Ennek segítségével tudja megjegyeztetni egy bizonyos ideig például a felhasználónevét, hogy ne kelljen mindig újra beírnia. Több hasonló kényelmi szolgáltatás működésének feltétele, hogy engedélyezze a cookie-k használatát. A cookie-kat vagy a cookie-k használatával gyűjtött adatait harmadik fél számára nem adjuk el, valamint nem használjuk az azonosítására.

2. Mire használjuk a cookie-kat?
honlapunk a cookie-k segítségével tartja nyilván
•a megjelenítési beállításait, mint például a betűméret beállításokat
•a böngésző típusa és verziója, operációs rendszer, hivatkozó URL-cím (korábban megtekintett webhely), a hozzáféréshez használt számítógép IP-címe, valamint a látogatása dátuma és időpontja
•válaszolt-e valamely aktuális szavazás kérdőívünkre
•a látogatottság és felhasználói viselkedés mintáit, ami lehetővé teszi weboldalunk és szolgáltatásaink fejlesztését

Ezeket az adatokat kizárólag belső és statisztikai célokból rögzítjük.

Honlapunk a következő kétfajta cookie-t használhatja:
•Átmeneti (session) cookie: ezek az ideiglenes adatok a böngészése végéig kerülnek csak tárolásra a cookie file-ban. Ezek elengedhetetlenek a honlapunkkal kapcsolatos egyes funkciók megfelelő működéséhez.
•Állandó (persistent) cookie: Ezek az adatok hosszabb ideig vannak tárolva a böngésző cookie file-jában. Ennek időtartama a böngészőjében alkalmazott beállítástól függ. Az állandó cookie-k lehetővé teszik, hogy a következő látogatásakor a kiszolgáló felismerje. Nem a neve, hanem a számítógépe „címkéje” alapján.

Harmadik féltől kapott cookie-k:
– Google Analytics
_utma; _utmb; _utmv; _utmz; _utmx: Ezek a cookie-k név nélküli adatokat gyűjtenek arról, hogyan használják a látogatók a weboldalunkat, hogy ennek alapján javítani tudjuk annak használhatóságát. További információ: www.google.hu/intl/hu/policies/privacy/

– Facebook.com
datr; lsd; reg_ext_ref; reg_fb_gate; reg_fb_ref; wd: Weboldalunk tartalmát megoszthatja a barátaival a Facebook közösségi oldalon. Ez a szolgáltatás olyan cookie-kat hagyhat a számítógépeden, amelyek felett nincs ellenőrzésünk.

– Twitter.com
__utma; __utmb; __utmc; __utmv; __utmz; _twitter_sess; external_referer; guest_id; k; original_referer: Weboldalunk tartalmát megoszthatja a barátaival a Twitter közösségi oldalon. Ez a szolgáltatás olyan cookie-kat hagyhat a számítógépeden, amelyek felett nincs ellenőrzésünk.

– accounts.google.com
GALX; GAPS; GoogleAccountsLocale_session: Weboldalunk tartalmát megoszthatja a barátaival a Google közösségi oldalán. Ez a szolgáltatás olyan cookie-kat hagyhat a számítógépeden, amelyek felett nincs ellenőrzésünk.

Bezár