https://www.femcafe.hu/cikkek/utazas/horvatorszag-fenseges-izei-nemzeti-etelek

 

Déli szomszédunk jellegzetes ételei hihetetlenül izgalmasak.

Minden, ami úszik

A halfélék közül különösen népszerű a tintahal, legyen az egyik fogás a prženének elkészítve vagy épp roston sütve. Előbbihez a tintahalkarikákat vékonyan lisztbe forgatják, majd olajban kisütik, és hasábburgonyával, majonézes mártással kínálják. A roston sült halat jó sok fokhagymával készítik, a citromot pedig te magad facsarhatod rá. A tintahal és a frissen sült szardínia mellett megannyi halfélét és tengeri herkentyűt találsz még az étlapokon.

Ízletes húsételek

A térség jellegzetességei, a csevap és a pljeskavica is darált sertés- és marhahús keverékéből készül, a különbség csak a formában rejlik. A csevapot kis hurka alakú fasírtokká, a pljeskavicát nagyobbacska, lapos, kerek pogácsákká gyúrják és faszénen megsütik. Mindkettőhöz piros húsú paprikából, padlizsánból készülő fűszeres, enyhén olajos ajvár dukál, ami csípős és édes változatban is kapható. Horvátországban nagyon kedvelt a bárányhús is, az egyik legkedveltebb technológia pedig a grillezés. Köretnek bőségesen kínálnak salátákat, zöldségféléket, de a fokhagymával készülő mángoldos burgonyával is sokfelé találkozhatunk. A nálunk is kedvelt rizses lecsó padlizsánnal dúsított változata, a djuveč egytálételnek is megteszi.

Egyéb finomságok

Ahogy a Balkán egész területén, úgy Horvátországban is roppant népszerű a pékségekben készülő burek. A vékony rétestésztát sokféleképpen tölthetik – hússal, túróval, sajttal, gombával –, majd zsiradékban kisütik. Édes változatban is érdemes megkóstolni.
A joghurtoktól a túróféléken át a friss és érlelt tehén- és juhsajtokig óriási a választék. Attól se riadjunk vissza, hogy a hegyi utak mentén kínált házi sajtokból vásároljunk, nem fogunk csalódni!

Istria és Dalmácia konyhája

A különböző térségekben más-más gasztronómiai jellegzetességekkel találkozhatunk. Isztrián szeretik a sajtokat és hideg ételeket, de halakból és tenger gyümölcseiből is bőséges a kínálat. Jellegzetes helyi étel a borleves, és aki itt jár, a régió kincséből, a szarvasgombából készülő tésztákat és rizottókat se hagyja ki. Dalmáciában rengeteg halat és zöldségfélét esznek, leginkább grillezve, és a helyi olívaolajat se sajnálják az ételekből. Kedvelt alapanyag a bárány, a desszertekben pedig gyakran feltűnnek a mediterrán aszalt gyümölcsök.

Magyar hatás Szlavóniában

Lika és Gorski Kotar egyszerű konyhájának alapja a szabad tűzön sütés, a legkedveltebb köretek pedig a kukoricadarából főzött polenta és a héjában sült burgonya. Itt is gyakran kerül bárányból készült fogás az asztalra, és erdei gombák is színesítik a választékot. Szlavónia és Baranya konyháján erősen érződik a magyar hatás, kínálnak gulyást, és a paprika is népszerű fűszer. Főznek babféléket, tésztát, krumplit, bőkezűen mérik a zsírdús tejtermékeket, és a kenyérfélék, diós-mákos sütemények gazdag választékát kínálják.

Tészták, kenyerek

Északnyugat-Horvátországban szintén főképp egyszerű ételek készülnek. Errefelé sok tésztafélét esznek, a kenyeret pedig kukoricából vagy árpából, esetleg a kettő keverékéből sütik. Tehéntejből erjesztett tejtermékekkel, zöldségfélékkel és salátákkal is bőségesen találkozhatunk, a téli étrendet pedig a hagyományos eljárással készült savanyúságok színesítik.

Fehér szőlők északon

Északon a legelterjedtebb két fehér fajta a moslavac vagy šipon és a graševina (olaszrizling), de kisebb mennyiségben olyan helyi szőlőfajtákat is termelnek, mint a Zágráb környéki kraljevina vagy imbrina (ebből újabban pezsgő is készül), illetve a škrlet, ami a bogyó pirosas színéről kapta a nevét. A kékszőlők közül elsősorban a frankovkát termesztik, de fehér- és vörösborok egyaránt készülnek a nálunk is népszerű világfajtákból.

Könnyed nedűk

Isztrián a malvazija istarska az őshonos fehér fajta, ebből friss és hordós érlelésű, nagyobb testű borok is készülnek. Szintén őshonos a vörös teran szőlő, ami magas savú és viszonylag alacsony alkoholú bort ad. Krk egyedi szőlőfajtája a fehér žlahtina, amiből elegáns, könnyed fehérbort palackoznak, Susak szigete pedig a Kvarner-öbölben termesztett suščan vagy sansigot nevű vörös fajtákról ismert.

Dalmácia ízei

Észak-Dalmácia jellegzetes fehér szőlőfajtája a Šibenik környékére jellemző debit, amiből egyrészt könnyű száraz fehérbor, puljižanac készül, a napon szárított fürtökből pedig szalmabor jellegű desszertbor, prošek lesz. Itt a leghíresebb vörös fajta a babić, amit a Krka folyó torkolatánál, Šibenik és Primošten környékén termesztenek – testes, hosszan érlelhető vörösbort ad. Dél-Dalmáciában, Korčula szigetén a pošip az őshonos fehérborszőlő, amiből testes, jól érlelhető borokat is készítenek viszonylag magas alkohollal. S végül a legelterjedtebb fajta az egyébként egész Dalmáciában termesztettvörös plavac mali, amelynek fő termőterülete a Pelješac-félsziget, a Hvar és Brač szigetek. Borát magas alkohol- és tannintartalom, jó érlelhetőség jellemzi. Érdemes megkóstolni leghíresebb változatát, a pelješaci dingačot.

 

 

 

A Cookie technológia segítségével Ön a legtöbbet hozhatja ki a weboldalunkból. Kérjük engedélyezze a Cookie-k használatát. Bővebben...

COOKIE-szabályzat

Más cégekhez hasonlóan weboldalainkon mi is használunk cookie-kat. Ezeket arra használjuk, hogy tudjuk, járt-e már korábban honlapunkon, és amennyiben igen, akkor milyen oldalakat nézett meg, és ezek alapján mely szolgáltatásaink érdeklik leginkább. Megnyugtatjuk, hogy személy szerint nem tudunk és nem is szándékozunk ezen információk alapján beazonosítani. Van lehetősége ezeket a cookie-kat a böngésző beállításain keresztül visszautasítani, azonban így nem tudjuk garantálni, hogy honlapunk minden szolgáltatását megfelelően tud majd használni.

1. Mik azok a cookie-k (sütik)?
Ha egy weboldalra látogat, az adott honlap a számítógépén vagy mobilján illetve tabletén kis szövegfájlokat tárol el. Ennek segítségével tudja megjegyeztetni egy bizonyos ideig például a felhasználónevét, hogy ne kelljen mindig újra beírnia. Több hasonló kényelmi szolgáltatás működésének feltétele, hogy engedélyezze a cookie-k használatát. A cookie-kat vagy a cookie-k használatával gyűjtött adatait harmadik fél számára nem adjuk el, valamint nem használjuk az azonosítására.

2. Mire használjuk a cookie-kat?
honlapunk a cookie-k segítségével tartja nyilván
•a megjelenítési beállításait, mint például a betűméret beállításokat
•a böngésző típusa és verziója, operációs rendszer, hivatkozó URL-cím (korábban megtekintett webhely), a hozzáféréshez használt számítógép IP-címe, valamint a látogatása dátuma és időpontja
•válaszolt-e valamely aktuális szavazás kérdőívünkre
•a látogatottság és felhasználói viselkedés mintáit, ami lehetővé teszi weboldalunk és szolgáltatásaink fejlesztését

Ezeket az adatokat kizárólag belső és statisztikai célokból rögzítjük.

Honlapunk a következő kétfajta cookie-t használhatja:
•Átmeneti (session) cookie: ezek az ideiglenes adatok a böngészése végéig kerülnek csak tárolásra a cookie file-ban. Ezek elengedhetetlenek a honlapunkkal kapcsolatos egyes funkciók megfelelő működéséhez.
•Állandó (persistent) cookie: Ezek az adatok hosszabb ideig vannak tárolva a böngésző cookie file-jában. Ennek időtartama a böngészőjében alkalmazott beállítástól függ. Az állandó cookie-k lehetővé teszik, hogy a következő látogatásakor a kiszolgáló felismerje. Nem a neve, hanem a számítógépe „címkéje” alapján.

Harmadik féltől kapott cookie-k:
– Google Analytics
_utma; _utmb; _utmv; _utmz; _utmx: Ezek a cookie-k név nélküli adatokat gyűjtenek arról, hogyan használják a látogatók a weboldalunkat, hogy ennek alapján javítani tudjuk annak használhatóságát. További információ: www.google.hu/intl/hu/policies/privacy/

– Facebook.com
datr; lsd; reg_ext_ref; reg_fb_gate; reg_fb_ref; wd: Weboldalunk tartalmát megoszthatja a barátaival a Facebook közösségi oldalon. Ez a szolgáltatás olyan cookie-kat hagyhat a számítógépeden, amelyek felett nincs ellenőrzésünk.

– Twitter.com
__utma; __utmb; __utmc; __utmv; __utmz; _twitter_sess; external_referer; guest_id; k; original_referer: Weboldalunk tartalmát megoszthatja a barátaival a Twitter közösségi oldalon. Ez a szolgáltatás olyan cookie-kat hagyhat a számítógépeden, amelyek felett nincs ellenőrzésünk.

– accounts.google.com
GALX; GAPS; GoogleAccountsLocale_session: Weboldalunk tartalmát megoszthatja a barátaival a Google közösségi oldalán. Ez a szolgáltatás olyan cookie-kat hagyhat a számítógépeden, amelyek felett nincs ellenőrzésünk.

Bezár