Turizmus Évadnyitó Gála – Fenntarthatósági Díj

A 2024. évi Turizmus Évadnyitó Gála alkalmából a Turizmus.com szerkesztősége a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvánnyal együttműködve pályázatot hirdet a turisztikai szektorban dolgozók számára a fenntartható szemlélet és elkötelezettség elismerésére szolgáló Fenntarthatósági Díj elnyerésére.

 

A díjról

 

A Fenntarthatósági Díj célja, hogy elismerje és a szélesebb közönséggel is megismertesse azokat a személyeket, akik vezető szellemiségükkel a fenntarthatóságot a cégük/szervezetük elemi üzleti stratégiájába tudták építeni, és hiteles, példamutató fellépésükkel, innovatív intézkedéseikkel rendszerszintű változásokat tudtak elindítani a fenntarthatósági folyamatok felgyorsítására a turisztikai szektorban.

Mindemellett cél, hogy a díjjal inspiráljuk a turisztikai szektorban dolgozó vállalatokat és vezetőiket, hogy döntéseikbe integrálják a fenntarthatóság szempontjait, és olyan, a szokásos üzletmeneten túlmutató üzleti megoldásokat dolgozzanak ki, amelyekkel úttörő szerepet vállalnak és példát mutatnak ezen a téren minden iparági szereplőnek.

A pályázat útján elnyerhető Fenntarthatósági Díj egy szakmai és egy közönségdíj keretében ismeri el azon személyek munkáját, akik vezető szerepet vállaltak a legkiemelkedőbb fenntartható turisztikai projektekben.

 

A pályázat menete

 

A díjra a turisztikai szektor bármely szegmenséből lehet pályázni magánszemélyként vagy vállalati projektvezetőként, meglévő vagy fejlesztés alatt álló, hosszú távú fenntarthatóságot szem előtt tartó épített projekttel vagy szolgáltatási koncepcióval.

Pályázni az ITT elérhető adatlap kitöltésével lehet.

A pályázó adatainak megadása mellett részletesen be kell mutatni a projekt célkitűzéseit és eredményeit, kiemelve, hogy a projekt hogyan ad választ a fenntarthatósági kihívásokra a turizmusban vagy a vendéglátásban. Fel kell tüntetni azokat az innovatív intézkedéseket, a szokásos üzletmeneten túlmutató üzleti megoldásokat, amelyek rendszerszintű változásokat tudtak elindítani az adott vállalkozás fenntarthatósági folyamatainak felgyorsítására. Végezetül meg kell indokolni, hogy az adott projekt miben volt kiemelkedő és úttörő, és hogyan tud ezzel példát mutatni az iparági szereplőknek a hosszú távú fenntartható stratégia kialakításában.

A projekt szöveges bemutatása mellett kép- és/vagy videóanyag csatolása is szükséges.

A pályázat beadási határideje: 2024. január 10.

 

A pályázatok elbírálása

 

A beérkezett pályázatokat szakmai zsűri értékeli, rangsorolja, és dönt a szakmai díj odaítéléséről. A szakmai zsűri által az első három legjobbnak ítélt pályaművet közönségszavazásra bocsátjuk, így a szakmai díj mellett egy közönségdíj is elnyerhető.

 

A szakmai zsűri

 

Adriány Csenge – Innotime Hungary Kft. Fenntarthatósági szakértő
Dr. Böröcz Lajos – VIMOSZ, főtitkár
Fucskó Hajnalka – Turizmus.com, online főszerkesztő
Gál Pál Zoltán – Turizmus Kft, ügyvezető igazgató
Herner Katalin – KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdaságért, ügyvezető igazgató
Dr. Jászberényi Melinda – Budapesti Corvinus Egyetem, Habil. egyetemi docens, tanszékvezető, Turizmus tanszék
Karakasné Dr. Morvay Klára – Budapesti Gazdasági Egyetem, Vendéglátás Tanszék főiskolai docens, PhD
Kovács Balázs – GD Consulting tanácsadó iroda, ügyvezető igazgató
Nagy Júlia – Innotime Hungary Kft, ügyvezető igazgató
Dr. Princzinger Péter – Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány, elnök
Váradi Zsuzsanna – Magyar Turisztikai Ügynökség, kiemelt vezető, szakértő
Vighné Boóc Judit – Felelős Gasztrohős Alapítvány, fenntartható vendéglátóhely szakértő 

 

Ütemezés:

 

A pályázat beadási határideje: 2024. január 10. 24:00 óra

A pályázatok értékelésének lezárása: 2024. január 22.

Közönségszavazás: 2024. január 23–29.

Díjkiosztó: 2024. február 1-jén, a Turizmus Évadnyitó Gálán

 

Pályázattal kapcsolatos kérdések

 

Az iroda@turizmus.com e-mail címre vagy a +36 70 855 1951 telefonszámra várjuk a pályázattal kapcsolatos kérdéseket és észrevételeket.

_______________________________________________________________

 

A díj alapítója kifejezetten fenntartja a jogát, hogy a jelen pályázat feltételeit alapos indokkal módosítsa (ideértve a pályázat estleges visszavonását is), illetve azt, hogy ne hirdessen nyertes pályázót. A pályázat feltételeinek alapos indokkal történő módosítása esetén a pályázókat megilleti a jog, hogy a pályamunkájukat indokolás nélkül visszavonják és a pályázatuktól indokolás nélkül elálljanak. Az erre a döntésre vonatkozó tájékoztatást a díj alapítója a pályázat egyéb közleményeivel azonos nyilvánosságot biztosítva közzéteszi.

Adatkezelési tájékoztató

Általános részvételi feltételek

 

A SHORTLISTRE KERÜLT PÁLYAMŰVEK

KATICA TANYA- Csak rajtunk múlik – Turizmus fenntartható módon

Pályázó projektfelelős: Handó János

A Katica Tanya Élményközpont fejlesztését 2001-ben zöldmezős, családi vállalkozásként kezdték. A cél környezettudatos, maradandó családi élmények nyújtására alkalmas szabadidőközpont kialakítása volt, ahová „a madár is pihenni jár”, egy helyen nyújtva minőségi programot, szállást és ellátást.

Handó János tulajdonos 18 éven keresztül dolgozott multinacionális környezetben. 2002 óta fejleszti a Katica Tanyát mély alázattal a környezete és a természet iránt. Folyamatosan képzi magát és munkatársait is a fenntarthatóság területén. Számos hagyományos (pl. szelektív hulladékgyűjtés) és innovatív megoldást (pl: „Fizess hulladékkal” koncepció, PET-palack-mentes vendéglátás stb.) vezetett be. Csak olyan attrakciókat fejleszt, amelyek nem fogyasztanak energiát, vagy ha igen, akkor azt helyben termelik meg, megújuló forrásból.

Az első komoly eredmény a helyi ökológiai szennyvízkezelés beindítása volt, ezt követték a napelemparkok, a földgáz „száműzése”, a több vízkörös vízellátás (kommunális, fúrt kút, esővíz), a PET-palackos üdítők eliminálása és a lebomló cateringcsomagolók kizárólagos használata. A „Fizess hulladékkal” koncepciót 2015-ben vezették be. 2024-re ezt állami szintre emelte a MOHU.

Handó János hisz abban, hogy gyorsan változó világunkban állandóak az új ötletek, ezért a fenntarthatóság egy folyamat, aminek csak részeredményei vannak, vége nincs.

Magyar Élelmiszerbank Egyesület ÉTELT MENTÜNK, HOGY ÉLETET MENTSÜNK: vendéglátóipari élelmiszer-feleslegek mentése rászorulók számára

Pályázó projektfelelős: Cseh Balázs

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület hazánk egyik legnagyobb jótékonysági szervezete. Évente tízmillió kilogramm lejáratközeli, illetve csomagolási hibás élelmiszert gyűjtenek áruházakból és gyártóktól, hogy azok ne a kukában végezzék, hanem rászorulók asztalára kerüljenek. Az adományaikkal évente 250 ezer nehéz sorsú embernek segítenek, ráadásul az élelmiszermentéssel a természetet is védik a pazarlás környezetromboló hatásaitól.

Cseh Balázs a Magyar Élelmiszerbank Egyesület megálmodója, társalapítója és kezdetek óta elnöke. Európai szinten is elismert tagja az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelemnek.

Az Élelmiszerbank 2023-ban a vendéglátóipar felé is nyitott, hogy érintetlenül maradt készételeket gyűjtsenek rendezvényekről, vendéglátóhelyekről.

Az Élelmiszerbank egy biztonságos és hatékony folyamatot dolgozott ki, ami a cateringszolgáltatóktól kezdve egészen az adományokat kiosztó karitatív szervezetekig összehangolja a szereplők felelősségeit. A módszertant az Élelmiszer Érték Fórum égisze alatt a NÉBIH is véleményezte, tesztelték és laborvizsgálattal is igazolták. A projekt egy készételmentési protokoll kialakításával indult a NÉBIH és a Budapest Party Service Kft. szakrétőivel közösen. Ezt követően az Élelmiszerbank üzembe helyezte Európa első készételmentő teherautóját, a fedélzetén egy 300 adagos mobil sokkoló hűtővel.

A projekttel sikerült kinyitni az ajtót: a vendéglátó szektor a jövőben akár többmillió adag felesleget is megmenthet az enyészettől.

Natura Hill Zebegény – ZERO WASTE fine bistro

Pályázó projektfelelős: Szilvási Mihály

A Natura Hill 2014-ben az országban első fecskeként nyitotta meg fenntartható szálláshelyét Zebegényben. A fenntarthatóságra való törekvés az egyik legfontosabb alapértékük azóta is. Tizenegy panorámás butikszobájuk és két éve Michelin-ajánlással büszkélkedő Fine Bistro éttermük sok fenntarthatóságra nyitott vendéget vonz a Dunakanyarba.

Épületeiket talajszondás hőszivattyús rendszer hűti-fűti, fosszilis energiahordozót egyáltalán nem használnak, a szükséges villamosenergia nagy részét maguknak termelik meg. Fenntarthatósági törekvéseik a mezőgazdaságban is érvényesülnek – diverz ültetvényeket alakítottak ki, figyelmet fordítanak a vízmegtartásra, és a termeléssel párhuzamosan élőhelyeket teremtenek az őshonos állatfajoknak. 2023 nyarára már a teljes zöldségfelhasználásunk mintegy 85 százalékát a natu.farm saját, ellenőrzött bio termeléséből tudták ellátni.

Szilvási Mihály séf hosszú évek óta vezeti a Natura Hill Zero Waste konyháját, messzemenőkig elkötelezett a bolygónk jólétéért. Náluk nincs étlap, és minden esetben előre kell asztalt foglalni, mert csak így tudják megvalósítani a valóban hulladékmentes konyhát. Alkalmazkodva a beérkező változatos alapanyagokhoz, mindennap más menüsort kínálnak, amiket veszteség nélkül tudnak felhasználni.

StagLand Cabins – Fedezd fel a szarvasok földjét

Pályázó projektfelelős: Benkő Bianka

A Stagland Kft. 2016-ban alapult és főprofilja a szálláshelyüzemeltetés Budapesten, illetve immár Hosszúhetényben. A cég szemlélete a pandémia alatt váltott irányt, amikor a tulajdonosok rádöbbentek, hogy a turizmus csak akkor lehet jövőbemutató, ha fenntartható. Benkő Bianka, a cég egyik tulajdonosaként a Corvinus Egyetem Turisztikai fejlesztési menedzser posztgraduális képzésén kívül 2020-ban részt vett a Tourban projektben, ahol 1 éves mentorálás mellett megszerezték a Green Tourism bronzn tanúsítványát, jelenleg pedig Fenntartható Turizmus mesterszakra jár. Emellett részt vett a Green Destinations regionális tréningjén. A Green Touch fenntartható szállodai kozmetikumokkal a 2023-as AWE program egyik győztese lett. Tulajdonostársaival idén megnyitották a StagLand Cabins két természetbarát kabinházát, amelyek a fenntarthatóságot a kényelemmel ötvözik. A kabinok úgy helyezkednek el a domb oldalában, mintha egy szarvascsorda legelészne a mezőn, innen is jött a StagLand név, azaz a szarvasok földje. A projekt már a tervezőasztalon is a fenntarthatóság jegyében került megalkotásra, megcélozva egy olyan zöld szálláshely létrehozását, amely teljes harmóniában van a természettel, a legminimálisabb környezeti hatást okozva építkezés és üzemeltetés során. Alapozás helyett talajcsavarokkal rögzítették a kabinokat a földterület túl nagy változtatásait elkerülendő, számos környezeti hatástanulmányt végeztettek; tájépítésszel csak őshonos fákat és növényeket telepítettek. A kabinok tervezésére és építésére a Hello Wood-ot kérték fel, akik több fenntarthatósági díjat is nyertek már épülettervezés területen. Céljuk, hogy zöld jógyakorlatok bemutatásával környezettudatos edukációs referenciaponttá váljanak vendégeik és más szálláshelyek számára.

A Cookie technológia segítségével Ön a legtöbbet hozhatja ki a weboldalunkból. Kérjük engedélyezze a Cookie-k használatát. Bővebben...

COOKIE-szabályzat

Más cégekhez hasonlóan weboldalainkon mi is használunk cookie-kat. Ezeket arra használjuk, hogy tudjuk, járt-e már korábban honlapunkon, és amennyiben igen, akkor milyen oldalakat nézett meg, és ezek alapján mely szolgáltatásaink érdeklik leginkább. Megnyugtatjuk, hogy személy szerint nem tudunk és nem is szándékozunk ezen információk alapján beazonosítani. Van lehetősége ezeket a cookie-kat a böngésző beállításain keresztül visszautasítani, azonban így nem tudjuk garantálni, hogy honlapunk minden szolgáltatását megfelelően tud majd használni.

1. Mik azok a cookie-k (sütik)?
Ha egy weboldalra látogat, az adott honlap a számítógépén vagy mobilján illetve tabletén kis szövegfájlokat tárol el. Ennek segítségével tudja megjegyeztetni egy bizonyos ideig például a felhasználónevét, hogy ne kelljen mindig újra beírnia. Több hasonló kényelmi szolgáltatás működésének feltétele, hogy engedélyezze a cookie-k használatát. A cookie-kat vagy a cookie-k használatával gyűjtött adatait harmadik fél számára nem adjuk el, valamint nem használjuk az azonosítására.

2. Mire használjuk a cookie-kat?
honlapunk a cookie-k segítségével tartja nyilván
•a megjelenítési beállításait, mint például a betűméret beállításokat
•a böngésző típusa és verziója, operációs rendszer, hivatkozó URL-cím (korábban megtekintett webhely), a hozzáféréshez használt számítógép IP-címe, valamint a látogatása dátuma és időpontja
•válaszolt-e valamely aktuális szavazás kérdőívünkre
•a látogatottság és felhasználói viselkedés mintáit, ami lehetővé teszi weboldalunk és szolgáltatásaink fejlesztését

Ezeket az adatokat kizárólag belső és statisztikai célokból rögzítjük.

Honlapunk a következő kétfajta cookie-t használhatja:
•Átmeneti (session) cookie: ezek az ideiglenes adatok a böngészése végéig kerülnek csak tárolásra a cookie file-ban. Ezek elengedhetetlenek a honlapunkkal kapcsolatos egyes funkciók megfelelő működéséhez.
•Állandó (persistent) cookie: Ezek az adatok hosszabb ideig vannak tárolva a böngésző cookie file-jában. Ennek időtartama a böngészőjében alkalmazott beállítástól függ. Az állandó cookie-k lehetővé teszik, hogy a következő látogatásakor a kiszolgáló felismerje. Nem a neve, hanem a számítógépe „címkéje” alapján.

Harmadik féltől kapott cookie-k:
– Google Analytics
_utma; _utmb; _utmv; _utmz; _utmx: Ezek a cookie-k név nélküli adatokat gyűjtenek arról, hogyan használják a látogatók a weboldalunkat, hogy ennek alapján javítani tudjuk annak használhatóságát. További információ: www.google.hu/intl/hu/policies/privacy/

– Facebook.com
datr; lsd; reg_ext_ref; reg_fb_gate; reg_fb_ref; wd: Weboldalunk tartalmát megoszthatja a barátaival a Facebook közösségi oldalon. Ez a szolgáltatás olyan cookie-kat hagyhat a számítógépeden, amelyek felett nincs ellenőrzésünk.

– Twitter.com
__utma; __utmb; __utmc; __utmv; __utmz; _twitter_sess; external_referer; guest_id; k; original_referer: Weboldalunk tartalmát megoszthatja a barátaival a Twitter közösségi oldalon. Ez a szolgáltatás olyan cookie-kat hagyhat a számítógépeden, amelyek felett nincs ellenőrzésünk.

– accounts.google.com
GALX; GAPS; GoogleAccountsLocale_session: Weboldalunk tartalmát megoszthatja a barátaival a Google közösségi oldalán. Ez a szolgáltatás olyan cookie-kat hagyhat a számítógépeden, amelyek felett nincs ellenőrzésünk.

Bezár